|
Tweet | Tarih: 04-09-2026 14:35 |
Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdülkadir Güneş, Kayseri’de hasat zamanının verimli geçtiğini TMO’nun(Tarım Mahsülleri Ofisi) yaklaşık 650 bin ton civarında ürün aldığını ifade ederek açıklamalarda bulundu.
TMO’nun bu yıl Kayseri’den rekor alım yaptığını belirten Güneş, “Bu sene hasat iyi durumda. Şu anda hasatın sonuna geldik. Kayseri’de sadece şu anda Pınarbaşı bölgemizde hasat yapılıyor TMO’ya. Geri kalan bölgelerimizde hasat bitti, TMO’nun alım merkezlerinin tamamı kapandı. Bu sene geçen yıla göre dekarda ortalama 350 kilonun üzerinde. Geçen yıl 200-250 idi; bu sene 350-400 kilonun üzerinde. Kayseri TMO Bölge Müdürlüğümüz bu sene sadece Kayseri’deki çiftçimizden yaklaşık 650 bin ton civarında ürün aldı; arpa ve buğday alımı. Bence rekor. Yani hiç bu zamana kadar ben böyle bir alım yaptığını görmedim, duymadım TMO’nun. Hiçbir sıkıntı yaşamadık. Sağ olsun Bölge Müdürümüz bu konuda çok gayretli çalışmalar sergiledi. Ekipler, güzel bir çalışmalar sergiledi. Hiçbir çiftçimiz mağdur olmadı. Paralar 21 gün sonra hesaplarımıza yatmaya başladı. Yalnız yükseklerde bazı çok yağıştan dolayı alıma girmeyen standart dışı buğdaylar oldu. Onu da yani devletin böyle bir karar almadığı, bu standart dışını almayacağını bize ofisin alım döneminde söylediler. Biz ricada bulunduk, yani "Gelin bunu da alın." dedik ama ‘Buğdayı, arpayı zaten zor alıyoruz; yer bakımından, stoklama bakımından, her bakımdan zor’ denildi. Çünkü 650 bin ton ürünü almak, evrakını yapmak, depolamak her şey elden geçecek.
Ondan dolayı ben TMO Bölge Müdürümüze teşekkür ediyorum, çalışanlara teşekkür ediyorum. Arpa hasadı bitti, buğday hasadı bitti, nohut hasadı bitti Kayseri’de. Şu anda ay çekirdeği hasadına başladık bugünlerde. Çerezlik ay çekirdeği Kayseri’de zaten. O da herhalde verim güzel. Biçer fiyatlarını da zaten bugün açıkladık. Kıran kırıcı biçer fiyatları Kayseri’de 850 lira, kırıcısız 650 lira. Biz bunu bütün çiftçilerimize, muhtarlarımıza duyurduk” ifadelerini kullandı.
“GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSELİYOR”
Nohut hasadının verimli geçtiğini ancak alım fiyatlarının bu yıl beklediğinden daha düşük olduğunu ifade eden Güneş, “Nohut fiyatları geçen seneden daha düşük. Biraz nohut fiyatları tabii ki çiftçiyi üzdü. Yani ben "40 lira, 45 liraya gider" diyordum ama nohut fiyatları geçen yıldan daha düşük. Nohudun verimi de iyi bu sene şükür. Geçen yıla göre daha iyi. Yani 100 kilonun üzerinde bir nohut aldık. Ben kendim de zaten nohut ekerim çiftçi olarak. Tabii ki nohut tohumunu da veren Büyükşehir Belediye Başkanımız birçoğunu. 300 ton nohut tohumu vardı, çiftçilere dağıttı. Onun geri dönüşü de iyi. Yıl itibarıyla verim güzel ama şöyle: Çiftçi para kazandı diyebilir miyiz? Diyebiliriz ama girdi maliyetleri yerinde durmuyor. Mazot 80 lirayı geçti. Gübre fiyatları geçen yıl 25 lira olan DAP şimdi 44-45 lira oldu. Yani girdi maliyetleri çok yükseliyor. Bu da çiftçinin gerçekten aldığı para, kazandığı para girdi maliyetlerinin yükselmesiyle elinden çıkıp gidiyor. Özellikle çiftçinin kullandığı mazot ve gübrenin girdi maliyetlerinin sınırlı tutulması gerekiyor” diye konuştu.