Çocuk denilince ilk akla gelen şey oyun oynamaktır. Hayatına katkıda bulunabilecek bazı davranışları ve birçok bilgiyi oyun sırasında öğrenir. Genellikle sokakta veya herhangi bir oyun alanında sanal ortamdan uzak, dikkat ve beceriye dayalı oyunlar çocuklara yaşamsal bilgiler kazandırır.
Çocukluğumuzun halen var olan ya da kaybolmaya yüz tutmuş oyunları tamamen iletişim gerektiren, birlik ve beraberlik içinde heyecanın, sevincin, azmin zirvede yaşandığı oyunlardı.
Bu oyunlar sayesinde sosyalleşmeyi, toplumda görev üstlenmeyi, birbirine olan güveni kurmayı, kendi başına problem çözmeyi, kazanmayı ve kaybetmeyi öğrenmektedirler.
Günümüzde çeşitli elektronik eşyalarla çocuklarımızın gereksiz youtuberları takip etmesi, birçoğunun robotik bir konuşmaya basit ve sıradan aynı şeyleri düşünmeye sebep verirken çoğul hayalleri ortadan kaldırmaktadır.
Çocuklarınızın tablet, telefon, televizyon gibi ortamlardan uzak tutulması ve iletişimsel oyunlar oynamasının gelişimine birçok faydası vardır. Fiziki oyunların gelişimsel faydalarına göz atalım:
✔Hayal gücünün zenginleşmesi,
✔Problem çözme ve sorunların üstesinden gelme yeteneğinin gelişmesi,
✔Kas ve iskelet sisteminin çalışması. El becerisinin gelişmesi,
✔Oyun sırasında tadılan üzüntünün, sevincin çocukları hayata hazırlaması,
✔Dikkatin, odaklanmanın artması ve ince motor gelişimine son derece katkı sağlaması,
✔Kendini ifade edebilirliğin gelişmesi, özgüvenin artış göstermesi,
✔Hızlı düşünme ve karar verme becerisinin gelişmesi,
✔Oyun sırasında sürekli iletişimde bulunulması dil gelişim açısından da büyük önem taşımaktadır.
Yaşanılan bu son dönemde korona virüs nedeniyle çocukların dışarıya çıkamaması ve sosyal hayattan uzak kalması, akranlarıyla paylaşım içerisinde bulunamamasının telafisini ebeveynler sağlamalıdır. Birlikte yapacağınız ekip oyunları çocuğunuza, sizinle zaman geçirdiği için iyi gelecek, hem dil gelişimi hem de fiziki gelişim ile ince motor gelişimine yüksek katkı sağlayacaktır.