Tweet |
EMEP Kayseri İl Başkanı Ahmet Akarsu, asgari ücretin sefalet ücreti olmamasına dikkat çektiği açıklamasında şunları söyledi:
Bilindiği üzere asgari ücret görüşmeleri sürüyor. Bugün ikinci toplantısını yapacak olan “Asgari Ücret Tespit Komisyonu”na bir kez daha buradan gerçekleri hatırlatıyoruz. İçinde bulunduğumuz salgın ve kriz döneminde işçilerin ve emekçilerin yaşadığı onca sıkıntı karşısında belirlenecek ücretin önemi büyüktür. Asgari ücrete gerçek enflasyon oranı doğrultusunda vergiden muaf, insanca yaşanacak bir ücret belirlenmelidir.
Salgın ile birlikte katmerlenen ekonomik kriz koşullarında işçiler ve emekçiler canı pahasına işini kaybetmemek için 12 saat çalışarak hayatta kalmaya çalışıyor. Çünkü işçi ve emekçiler çalışmadığı takdirde evlerine ekmek götüremeyeceklerini biliyorlar. Bu sistem emekçilerden canları pahasına çalışmayı talep ediyor. İşçilere reva görülen düşük ücretler devam ettikçe patronlar servetlerine servet katmaya devam ediyorlar. Salgın sürecinde yaklaşık 10 ay içerisinde milyoner sayısı 96 bin 784 kişi artmış durumdayken, işçiler ise açlık ve yoksulluk ile boğuşmaya devam ettiriliyor.
Açlık ve yoksulluk sınırı rakamları ise gerçeği gözler önüne seriyor. 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 8 bin 85 TL olduğunu açıklandı. Yine 4 kişilik bir ailenin ‘açlık sınırı’, yani sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gereken aylık gıda harcaması 2 bin 516 TL. Ülkemizde halen geçerli olan asgari ücret açlık sınırının bile altındadır!
Salgın başladığından bu yana “çarklar dönecek, üretim sürecek” diyen tek adam hükümeti ise sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda paketler açıklamaya, patronların yanında hareket etmeye devam ediyor. İşçi ve emekçilerin sağlıklarının ve yaşamlarının garanti altına alınması şöyle dursun, açıklanan önlemlere baktığımızda sermayedarlar için geri ödemesiz milyonlarca liralık destekler veriliyor. İşsizlik fonu yağmalanıyor. Patronlara vergi affı getirilirken, Türkiye’de tüm vergi gelirlerinin dörtte üçü işçi ve emekçilerden toplanıyor. Rakamlara bakıldığında yılın 122 gününü işçiler dolaylı-dolaysız vergilere çalışıyor. Vergide önlem alınacaksa asgari ücretliden vergi alınmasın, patronlara servet vergisi getirilsin diyoruz.
Peki, Biz İşçilere ve Emekçilere Ne Vaat Ediliyor?
Açıklanan paketlerden işçi ve emekçilerin payına açlık ve yoksulluk düşüyor. “İşten atmalar yasaklandı” deniliyor fakat OSB’lerde binlerce işçi ücretsiz izne gönderiliyor. Yasaklara rağmen patronlar onlarca işçiyi işinden ediyor. Kısa çalışma ödeneği ile işçilere bu darboğazda “günlük sadece 39 TL ücret” ile geçinin deniliyor. Buradan bir kez daha söylüyoruz günlük 39 lira ile ya da asgari ücret ile gelin siz geçinin de görelim? Asgari ücreti belirleyenler, asgari ücretlinin halinden anlayanlar değildir. “Karnı tok, sırtı pek” kişiler asgari ücret belirleyemez. Asgari ücreti, asgari ücretle geçinen işçiler belirlemelidir!
Kayseri’de ve Türkiye’de Önlemler İşçilerden Yana Alınmıyor
Tüm Kayserililer biliyor ki virüsün yayıldığı noktalar başta organize sanayi bölgeleri olmuştur. İşçiler adeta sıranın kendisine ne zaman geleceğini düşünerek kısıtlamalarda bile özel izinlerle çalışmaya devam ettiriliyor. Bunun neresi önlemdir? Kaç işçi, sağlık emekçisi yaşamını kaybetmiştir. Sermayedarların kar hırsı gözlerini bürümüş durumdadır. Alınmayan önlemler sonucunda can kaybı giderek artmıştır. Öte yandan ilimiz Kayseri’de geçim derdi yüzünden, kredi borcu ve işsizlik sebebiyle intihar sayıları son iki-üç ayda tavan yapmıştır. 20-29 yaş aralığında gencecik yurttaşlar daha yaşamlarının baharında intiharla yüz yüze bırakılmıştır. Ekonomik krizde ve salgında işçilere, sağlık emekçilerine, küçük esnafa, emekliye, kısacası halka göz boyamanın dışında hiçbir şey vermeyen yetkililerin sebep olduğunu söylemek hiç de yanlış olmayacaktır.
Asgari ücret zammı gelmeden doğalgaza, elektriğe, temel tüketim ürünlerine zamlar gelmiştir. İlimiz Kayseri’de ekmeğe de zam yapılmıştır. İşte asgari ücret böylesi bir dönemde belirlenecektir. Asgari ücret bu zamana kadar bizlere sadece “asgari” bir yaşam sunmuştur. Bizler “asgari bir yaşam değil insanca bir yaşam istiyoruz. Çünkü işçi ve emekçilere reva görülen asgari ücret ile ancak ev kirası, faturalar ancak ödenebiliyor.
Çözüm Örgütlü Mücadeleyle Mümkündür!
Asgari ücretin sefalet ücreti olmasını engellemenin, vergide adaletin, iş cinayetlerini durdurmanın, pandemide ölümle burun buruna çalışmaya zorlanmamanın, işten atmalar ve ücretsiz izinlerin yasaklanmasının tek yolu vardır; bir araya gelmek ve mücadele etmektir! İşçi ve emekçiler, sendikalarını, kendi keyfi koltuğu olarak kullanan, işçinin haklarını koruyacağı yerde işçinin tepesine çöreklenen sendika bürokratlarından arındırmalı, asgari ücret konusunda etkin mücadeleye çağırmalı, insanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşulları için işyerlerinde kendi birliklerini kurmalı, harekete geçmelidir.
Emek Partisi Kayseri İl Örgütü olarak tüm işçi ve emekçileri insanca çalışma koşulları ve vergiden muaf, insanca yaşayacak bir asgari ücret için mücadele etmeye çağırıyoruz. Çünkü çözüm ancak ve ancak işçi ve emekçilerin örgütlü mücadelesiyle mümkündür!