Bugun...
SON DAKİKA

Ekonomistler ‘Kur Tedbirlerini’ Yorumladı: Yeni Bir Deneye Geçtik

Erdoğan’ın açıkladığı yeni ekonomik adımlar dolarda sert bir gerilemeye neden oldu. Ekonomistlere göre politika faizi yükseltilmeden alınan bu kararlar örtülü bir faiz artışı. Ancak farklı bir yolla yapılan bu artışın piyasayı daha da kötü etkileyebileceği belirtiliyor. Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, yeni adımları, “Şimdi de dövizi kontrol ederek (örtülü) faizi ve enflasyonu dalgalanmaya bırakma deneyine geçtik arkadaşlar” diyerek yorumladı.
facebook-paylas
 Tarih: 21-12-2021 13:16:19

Ekonomistler ‘Kur Tedbirlerini’ Yorumladı: Yeni Bir Deneye Geçtik

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz politikasıyla TL’deki rekor değer kaybı ardından açıkladığı ve ‘örtülü bir faiz artırımı’ olarak nitelendirilen adımları ekonomi uzmanları değerlendirdi.

 

Enflasyon Araştırma Grubu kurucularından Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, “Şimdi de dövizi kontrol ederek (örtülü) faizi ve enflasyonu dalgalanmaya bırakma deneyine geçtik arkadaşlar. Hayırlı olsun” dedi.

 

Şimdi de dövizi kontrol ederek (örtülü) faizi ve enflasyonu dalgalandırmaya bırakma deneyine geçtik arkadaşlar.

 

Hayırlı olsun.

 

— Prof. Veysel Ulusoy (@ekonomikanaliz) December 21, 2021

Ekonomist Güldem Atabay da, “Mali denge kalan son kaleydi. O da gitti. Seçim öncesi Hazine'ye yüklenileceği az çok tahmin edilebilmekteydi. Fakat şapkadan çıkan bu son tavşan büyük bir riski Hazine'ye aktarmakla kalmıyor vergi adaletini de kalbinden vuruyor” diye yazdı.

 

Mali denge kalan son kaleydi. O da gitti. Seçim öncesi Hazine'ye yüklenileceği az çok tahmin edilebilmekteydi. Fakat şapkadan çıkan bu son tavşan büyük bir riski Hazine'ye aktarmakla kalmıyor vergi adaletini de kalbinden vuruyor.

 

— Güldem Atabay (@guldematabay) December 20, 2021

Halk TV’den gazeteci Emin Çapa ise, “Riskin büyüklüğünü basitçe anlatayım” diyerek şu ifadeleri kullandı:

 

“Diyelim ki mevduat faizi-dolar garantisi uygulamada olsaydı ne olurdu?

 

1) Diyelim 20 Eylül'de bankaya % 14'le, 3 aylık vadeyle para yatırdınız.

2) Bu dönemde dolardaki artış % 97.

3) Devlet (halk) aradaki % 83 farkı ödeyecek.”

 

Riskin büyüklüğünü basitçe anlatayım. Diyelim ki mevduat faizi-dolar garantisi uygulamada olsaydı ne olurdu?

 

1) Diyelim 20 Eylül'de bankaya % 14'le, 3 aylık vadeyle para yatırdınız.

2) Bu dönemde dolardaki artış % 97.

3) Devlet (halk) aradaki % 83 farkı ödeyecek.

 

— Emin Çapa (@ecapa_aklinizi) December 20, 2021

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara, “Son yıllarda döviz borçlanma, TCMB rezerv satışları ve dövizli ödeme garantileri ile merkezi hükümet sistemin kur riskini üzerine almıştı.

 

Listeye dövize endeksli mevduat ve ihracatçıya ileri vadeli kurun eklenmesiyle kamu kesimi yakın tarihin en dolarize bilançosuna sahip oldu” ifadelerini kullandı.

 

Son yıllarda döviz borçlanma, TCMB rezerv satışları ve dövizli ödeme garantileri ile merkezi hükümet sistemin kur riskini üzerine almıştı.

 

Listeye dövize endeksli mevduat ve ihracatçıya ileri vadeli kurun eklenmesiyle kamu kesimi yakın tarihin en dolarize bilançosuna sahip oldu.

 

— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) December 20, 2021

Dünya Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş da, yaşananları iki maddede özetledi:

 

“Demek ki neymiş, olan biten dış güçlerin Türkiye'ye oyunu değilmiş.

 

Madem böyle dahiyane bir yöntem vardı ve işe yarayacaktı neden kur daha düşükken gündeme getirilmedi?”

 

✓Demek ki neymiş, olan biten dış güçlerin Türkiye'ye oyunu değilmiş.

 

✓Madem böyle dahiyane bir yöntem vardı ve işe yarayacaktı neden kur daha düşükken gündeme getirilmedi?

 

— Alaattin Aktaş (@Alaattin_Aktas) December 20, 2021

Ekonomisy Cüneyt Akman ise, “Sadece faiz artışından ibaret olmayan bir örtülü/dolaylı fahiş faiz artışı söz konusu; yanı sıra hepimizin üzerinden oynanan bir vadeli işlem kumarı” yorumu yaptı.

 

Sadece faiz artışından ibaret olmayan bir örtülü/dolaylı fahiş faiz artışı söz konusu; yanı sıra hepimizin üzerinden oynanan bir vadeli işlem kumarı.

 

— Cüneyt Akman (@cakman4) December 21, 2021

(BirGün Gazetesi)

  Kaynak: https://www.birgun.net/

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER EKONOMİ Haberleri
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI