Tweet |
Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin, bina yönetim şirketleriyle ilgili açıklama yaptı. Son dönemde bina yöneticilerinin aidatları toplaması için bina yönetim şirketlerini tercih ettiğini belirten Şahin, "Bina yönetimi dediğimiz zaman bunu ikiye ayırmak lazım. Bir binanın kendi sakinlerinin oluşturduğu bir yönetim vardır. Bir de şirketin o binayı yönetme işi vardır. Birisi şirket diğeri ise yönetimdir. Şirketlerin almış olduğu paralar ve bunların kayıtları doğrultusunda son zamanlarda ciddi şikâyetler alıyoruz. Bina yönetim şirketleri, daha çok müşterimiz olsun diye düşük fiyatlara iş alıyorlar. Daire başına 4-5 lira gibi altından kalkamayacakları bir bedel alıyorlar. Bu bedeli arttırmanın çeşitli yöntemleri var. Bu da aidatın içinde gizleniyor.”
“Bina başkanlarının burada dikkat etmesi gereken bir şey var. Bina şirketlerinin şuana kadar hiçbir kanuni altyapısı yok. Bina başkanı kendisini ve ev sahiplerini korumak adına şunu yapmalı: aidatlar kesinlikle binanın yönetiminin hesabına yatırılmalıdır. Çünkü şirketlerin her birisi son yıllarda kapanıp gidiyor. Gittikleri zaman para ne oldu? ‘Gitti’ Peki ben bir aidat ödedim. Bunu da bina başkanının yönlendirmesi ile şirkete ödedim. Ben o bedelleri bina başkanlarından alırım. Batan şirketlerin bütün sorumluluğu bina başkanına aittir. Bina sakinleri şirket battığı zaman o ödedikleri paraları bina başkanından tahsil edebilirler. Bina başkanlarının bundan haberi yok. Buna yasa getirilseydi bir sorun olmazdı” diye konuştu.
‘AİDATLARININ İÇERİĞİNİN YAZILMASI LAZIM’
Aidat verilirken dikkat edilmesi gereken konuya değinen Şahin, “Aidatlar toplanıyor ama aidatların içeriğinin ne olduğunun açık bir şekilde yazılması lazım. Bunun için binada oturan kişinin başkandan hesap sormasına da gerek yoktur. Orada kağıtların asıldığı bir tablo vardır. O tabloya her ay harcanan paralarla ilgili ve neye harcandığıyla alakalı bir yazı yazılması lazım. Eğer ki başkan bu tabloya bu yazıyı asmıyorsa, orada oturan vatandaşların bunu istemeye hakkı vardır" dedi.
‘KİRACI BİNANIN BÜTÜN MASRAFLARINDAN SORUMLU DEĞİLDİR’
Ev sahibiyle binada oturan kiracılar arasında ayrım olduğunu ve bütün masraflardan kiracının sorumlu olmadığını belirten Şahin, "Binada oturan kiracı ayrı, ev sahibi ayrıdır. Aidatlarda böyle bir ayrım vardır. Kiracı binanın bütün masraflarından sorumlu değildir. Sadece kendi kullandıkları giderlerle alakalı, binanın ısınması, elektriği, suyu, asansörü, görevli varsa görevlisi ve bahçenin sulaması varsa bunlarla ilgili ödeme konusunda sorumludur. Ama diyelim ki binaya bir demir baş yapılacak. Çatı kapı veya başka bir şey bunun ödemesi kiracıya değil mülkün sahibine aittir. Kiracılar, kiraya başlarken başta bir araştırma yapılması lazım" ifadelerini kullandı.