Tweet |
Türkiye’de bireysel silahlanmada artış olmadığını düşünen Bağcı, “Bireysel silahlanmayı iki gruba ayırmak lazım: Ruhsatlı silah alımı ve ruhsatsız silah alımı. Önemli olan nokta budur. Buna yönelik bir çözüm geliştirilmelidir” dedi. Bağcı, konuşmasına şöyle devam etti: “İnsanların ruhsatsız silah alımını artırdığını duyuyoruz ve hissediyoruz. Emniyet Genel Müdürlüğünün 2019 ve 2020 kayıtlarındaki ruhsatlı silahla işlenen suç oranı ve ruhsatsız silahla işlenen suç oranına bakılmalıdır. İnsanlar ruhsatlı silah alımına yönlendirilebilirse ruhsatlı silahı olan kişiler suç teşkil eden olaylara karışmayacaktır.”
Bağcı, ruhsatlı bir silahın nasıl edinildiği hakkında “Ruhsatlı silah alan kişiler, tam teşekküllü bir devlet hastanesinin 7 alanda testten geçmektedir. Adli sicili bozuk olan, ruhsat sıkıntısı olan kişiler ruhsatlı silah edinememektedir. İnsanları ruhsatlı silaha yönlendirerek prosedürün kolaylaştırılması, ateşli silahlarla işlenen suçları azaltacaktır” diye konuştu.
Bağcı, “İnternet üzerinden ruhsatsız silah satışı bir dönem çok yaygındı. Ancak şimdi eskiye nazaran düşüş var. Özellikle ruhsatsız tüfek satışı çok oluyordu. Son yıllarda bunun önüne geçildi. Bu tip satışlarla yasal çerçevede satış yapanların ekmeği çalınıyor” diye konuşarak, ruhsatsız silah satışının internet ortamına taşındığına dikkat çekti.
Yetkili denetleme kurullarına çağrıda bulunan Bağcı, “Mademki silah teşhiri, silahın sosyal medyada paylaşımı ile ilgili mevzuat değişikliklerine gidildi, bu çok iyi bir gelişme; ancak neredeyse tüm TV dizilerinde maalesef silah kullandırılıyor, kullandırılmaması gerekir. Dizilerde oyuncular birbirine ateş ediyor. Küçücük çocuklar dahi bu dizileri izliyor. Bu çocuklar büyüdükten sonra, ortalıkta duyduğunuz silah sesleri onlara ait olacaktır. Ve diğer taraftan, biz kurumsal olarak silah görüntüleri paylaşamıyoruz. Bu sıkıntıların giderilmesi gerekir” diye konuştu.