Tweet |
Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işareti anlamına gelir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilen coğrafi işaret tescili ile ürünün; kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır. Bu kapsamda Kayseri Ticaret Odası (KTO) bugüne kadar Kayseri’ye özgü toplam 12 ürüne coğrafi işaret tescili almayı başardı. KTO’nın başvurusuyla son olarak Kayseri Güllü Baklava, geçtiğimiz günlerde coğrafi işaret alarak tescillendi. KTO’nun başvurusuyla Kayseri Çemeni, Kayseri Sucuk İçi ve Kayseri Börek Aşı’nın tescil süreçleri ise devam ediyor. KTO Başkanı Ömer Gülsoy döneminde coğrafi işaret tescili alınan ürün sayısı 9 oldu.
Coğrafi işaret tescillinin, kırsal kalkınma ve ülke ekonomisine sağladığı katkıların farkında olduklarını vurgulayan KTO Başkanı Ömer Gülsoy, bu nedenle coğrafi işaret tesciline önem verdiklerini söyledi. Oda olarak 2021 yılı içerisinde 12 yeni coğrafi işaret tescil başvurusu yaptıklarını belirten Gülsoy, “Yeni başvurularımız sonucu 9 yöresel lezzetimiz için coğrafi işaret tescilini şehrimize kazandırdık. Böylece toplam coğrafi işaretli ürün sayımız 12’ye çıkmış oldu” dedi.
Coğrafi işaret tescilleriyle kültürel değerlere sahip çıktıklarını vurgulayan Gülsoy, “Şehrimizin en fazla coğrafi işaret tescil sahibi kurum olarak Kayserimizin gastronomi turizminde en çok tercih edilen illerden birisi olmasını hedefliyoruz” diye konuştu. KTO Başkanı Gülsoy, tescili daha önce alınan mantı, pastırma ve sucuğun da ulusalda tescil işlemlerini de yenilediklerini sözlerine ekledi.