Tweet |
Covid-19 virüsünden korunmanın en etkili yolunun aşı vurulmak olduğunu belirten Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Yıldız, "Koronavirüste korunmada maske, mesafe ve temizlikten hep bahsediliyor. Bunlar içerisinde maskenin koruyuculuğu bellidir. Maske karşınızdakini korur. Siz takarsanız da doğal olarak karışınızdakini korumuş olursunuz. Mesafe baştan beri takip ediyorsanız önce1 metre dendi sonra arttı. Mesafenin de koruyuculu belli bir oranda. Temizlikte aynı şekilde. Elle ayakla yada elbiselerle bulaşma riski çok düşük. Burada mesafenin önem kazandığını anlıyoruz. Sürekli metreler uzatılıyor. İnsan olmayan yerde bu virüs bulaşmaz. Kalabalık ve kapalı yerlerden uzak durmak lazım. Mümkün olduğu kadar kalabalıktan uzak durmakta fayda var. Bulaşmasını önlemede en etkili yol aşıdır. Aşının belli bir koruyuculuğu vardır. Zamanla değişebilir. Yeni varyantlar ortaya çıktıkça bu aşının koruyuculuğu azalacaktır ama şuanda mevcut kullanılan aşı mutasyonlara oldukça etkili" diye konuştu.
"TURKOVAC SİNOVAC'TAN DAHA GÜÇLÜ"
Prof. Dr. Orhan Yıldız, "TURKOVAC burada Aykut hoca tarafından geliştirildi. Virüs izole edildikten hemen sonra inaktive etme yöntemiyle bulundu. Başlangıç çalışmaları başarılı olunca FAZ-2 çalışmasına geçildi. FAZ-2 çalışmasına yaklaşık 2 ay önce büyük bir heyecanla yapıldı ve hızlı bir şekilde FAZ-2 tamamlandı. Sonra FAZ-3 çalışması başlasın diye yaklaşın bundan 2 ay önce Sağlık Bakanlığına devredildi anca hala FAZ-3 aşaması başlamadı. FAZ-3 çalışmaları başladıktan sonra olumlu olursa bu aşının uygulama aşamasından bahsedebiliriz. Bizim elde ettiğimiz ilk sonuçlar Biontec'e yakın güçte olduğunu ve Sinovac'tan daha güçlü olduğunu söyleyebilirim. Önceden hangi aşıyı yaptırmış olursanız olun bu aşı hatırlatma dozu olarak da kullanılabilir. FAZ-3'ün başlayacağı tarihi ön göremediğimiz için bitişinin ne zaman olacağını söylemek mümkün değil. Virüs şekil değiştiriyor. Şuana kadar mutasyona uğrayan virüslerde aşıya etkisiz bir forma ulaşmadı ama son bildirilen LAMBDA denilen virüsün aşıyla ilgili sorunları olduğu şeklinde bilgiler var. Ciddi bir hastalık riski taşıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde yeni bir dalgayla karşılaşabiliriz. Önlemlerin devam etmesi gerektiğinin hatırlatmasında yarar var" diye konuştu.
"YÜZDE 10 ÖLÜME NEDEN OLAN BİR HASTALIK"
Prof. Dr. Orhan Yıldız, "Her ilacın olduğu gibi aşının da etkisi var. Covid-19'un yan etkileri belki normal aşılardan daha fazladır ama aşıdan dolayı çok ciddi bir sorun yaşama oranı 100 binde 1 oranındadır. Ortada potansiyel olarak yüzde 10 ölümünüze neden olacak bir hastalık var, bu durumda sizi bundan koruyacak bir aşı var ama aşı kolumda ağrı yapıyor gibi bahanelerle aşı olmamak olumsuz bir düşünce. Mutlaka aşılanmakta yarar var. Yerli aşının da yan etkisi olmadığını FAZ-2 çalışmalarında gördük" diyerek aşıyı sağ salim bakanlığa devir ettiklerini ve FAZ-3 çalışmasının Türkiye genelinde yapılacağını ifade etti.