Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerde Kayseri'de can kaybı olmadığını söyledi. Büyükkılıç, "Bugün öğlen yaşanan depremde, bazı yapılarda çatlaklar, bazı minarelerde yıkılmalar, taşrada bazı evlerde yine ufak tefek çökmeler söz konusu oldu" dedi
Kahramanmaraş, Adıyaman ve Diyarbakır merkezli sabaha karşı saat 04:17’de 7.7 büyüklüğü olarak açıklanan depremin ardından bugün saat 13:24’te merkez üssü Kahramanmaraş Elbistan olan 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. KayseRadar ve Radyo Radar’dan canlı olarak yayınlanan Sunuculuğunu Salih Zeki Çetin’in yaptığı ‘Konuşacaklarımız Var’ programında yaşanan deprem konuşuldu. Programa Büyükşehir Belediye Başkanı, ilçe belediye başkanları, Kızılay yetkilileri ve Kayseri Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi telefonla bağlanarak deprem hakkında bilgi verdi. Kayseri’de can kaybının yaşanmadığını söyleyen Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Hepimiz mevcut tablo karşısında ister istemez bu konuda ne yapabiliriz ne yapmamız gerektiğini hep paylaşıyoruz. Şuanda kadar ben AFAD kriz merkezindeydim. Oradaki çalışmaları değerlendirdik, yeniden gözden geçirdik. Gece olan Kayseri’de de hissedilen depreme göre öğlen de olan deprem biraz daha uzun geldi. Daha farklı hissettik. İster istemez ikinci sarsıntının şehrimizde hissedilmesiyle bazı yapılarda çatlaklar, bazı minarelerde yıkılmalar, taşrada bazı evlerde yine ufak tefek çökmeler söz konusu. Çok şükür şuana kadar can konusunda bir sıkıntı bize ulaşmadı ama teyakkuz halindeyiz. Vatandaşımız ister istemez tedirgin, nereye gittiğini de bence bilmiyorlar ama caddelerin hepsinde araçlar yoğun bir şekilde devam ediyor ve bunun getirdiği ister istemez bir kilitlenme söz konusu oluyor. Yani Kayserimiz için tablo bu şekilde ülke genelinde ise daha sıkıntılı bir süreç var. 10 ilde ki görüntüler, ölü sayısındaki artış, yıkılan yapı sayısındaki artış hepimizi kaygılandırıyor. Üzerinde durmamız ve kafa yormamız mantığı içerisinde çalışmalar yapılıyor. Valimiz şu anda Kahramanmaraş’a görevlendirildi. Bizler buradayız bütün imkanlarımızı seferber etmek suretiyle gerekli çalışmaları yapıyoruz. Vatandaşlarımızdan gereksiz yere hareketlilik sağlamamalarını, trafiği tıkamamalarını, tedirginliğe gerek olamadığını, tesislerimizin tamamının açık olduğunu ve hizmetlerinde olduğunu orada gerek sıcak çorbamızı, çayımızı, ikramımızı vereceğimizi paylaşıyoruz. Sosyal medya üzerinden de yapılan spekülatif açıklamalara değil, resmi ağızdan yapılan açıklamalara itibar etmeleri gerektiğini paylaşıyoruz. Birbirimize anlayışla yaklaşacağız, birbirimize yardımcı olacağız” şeklinde konuştu.
Vatandaşların kalabilmeleri için ortak alanlara çadırlar kurduklarını söyleyen Akkışla Belediye Başkanı Ayhan Arslan, “Akkışla’mızda benzeri durumları hissetti. Gece ve öğlede hissedilen depremde bizde burada Kaymakamımız ve destek ekiplerimizle beraber mahallemizdeki gelen ihbarlar doğrultusunda mahallelere gidiyoruz. Şu anda bir can kaybı yok. Ülkemizde yaşanan can kayıpları içinde başsağlığı ve yaralılara da acil şifalar diliyorum. Allah biran önce yaraları sarmayı nasip etsin diyorum. Tedbiren sabaha kadar panik olmadan vatandaşlarımızın sıkıntılarını gidermek adına çadırlarımızı kurduk, battaniyeleri hazırladık. Olası durumlara karşı tedbirlerimizi aldık. Kaymakamlık ve Belediye binası önünde kurduğumuz masada olayları takip ediyoruz” diye konuştu.
‘İLÇEDE 3-4 TANE YIKIM OLDU AMA BURALAR KULLANILMAYAN VİRANE YERLERDİ’
Depremin Tomarza’da ciddi bir şekilde hissedildiğini söyleyen Tomarza Belediye Başkanı Davut Şahin, “Tomarza da can ve mal kaybı olmadı çok şükür ama ciddi şekilde hissedildi. Hemşerilerimiz biraz tedirgin oldular. Bizde kapalı spor salonumuzu, kadın gençlik merkezimizi birkaç sağlıklı yerleri döndürdük. Şu anda da Kapalı spor salonundayız. İlçede 3-4 tane yıkım oldu ama buralar kullanılmayan virane yerlerdi. Bunun haricinde bir yıkım olmadı. Şuna yollarımız ana caddelerimiz komple açık. Şu anda trafikle ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Ölenlere rahmet geride kalanlara sağlık sıhhat diliyorum” ifadelerini kullandı.
Deprem olan yerlere yardımların hemen ulaşabilmesi adına yol çalışmaları yaptıklarını ve yolları açtıklarını dile getiren Sarız Belediye Başkanı Baki Bayrak “Sabah güne depremle başladıktan sonra yol güvenliği ve yardımları oraya ulaştırabilmesi için kara yolları bölge ağımızdaki yolları açtık, tedbirlerimizi aldık. Allaha şükür orada bir başarılı şey oldu. Sarız’da sıkıntılarımız var ama Kahramanmaraş’taki sıkıntıların büyüklüğünde değil. Kahramanmaraş’ta da birçok binanın yıkıldığını gördük, oradaki insanların mücadelesini gördük. Allah yardım etsin. Sarız’da da ikinci depremi yoğun bir şekilde hissettik. Artçı depremler devam ediyor, insanlar evlerine giremiyor, kar yağışı var. Evlerin birçoğu kerpiç, köy evlerinin birçoğunda çatlaklar var. Ağır göçükleri var. Şu an için can kaybı yok. İnsanların kış şartlarında sığınabilmeleri için belediye olarak köylerimize, mahallelerimize imkanlar ölçüsünde ortak noktalara çadır kuruyoruz. İnsanları tesislere yönlendiriyoruz. Engelli vatandaşları tespit ettik onları güvenli yerlere taşıdık. Yıkılan evler var o aileleri ziyaret ettik onları güvenli alanlara taşıdık” şeklinde konuştu.
‘YARIN DA YİNE KAN ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
Türk Kızılayı İç Anadolu Kan Merkezi Müdürü Adem Tatar ise, “Büyük bir afet yaşıyoruz. Bizde Kızılay olarak, kan merkezleri olarak yaralılarımıza müdahale amacıyla kan stoklarını belli bir seviyede tutabilmek için sabahın erken saatlerinden itibaren kan alım faaliyetlerine başladık. Genel başkanımızın çağrısıyla vatandaşlarımız kan bağışına yoğun bir ilgi gösteriyor. Bize burada tüm bölge olarak civar illerde olmak üzere Kayseri Merkezde de kan alma binamızda, Meydanda ki kan alma noktaları da açık kan bağışı faaliyetleri devam ediyor. Vatandaşlarımız buraya gelerek kan bağışında bulunuyorlar. Şuna kadar oldukça iyi düzeyde kan bağışı aldık. Bugün herhangi bir kapatma saatimiz yok vatandaşlarımız geldiği sürece, geç saatlere kadar kan bağışı almaya devem edeceğiz. Tabi günlük bir kapasitemiz var bunun da alınan kanların işlenmesi, testlerinin yapılması, afet bölgesine ulaştırılması için de çalışmalarımız bir taraftan devam ediyor. Yarın da yine kan almaya devam edeceğiz. Akut acil müdahaleler için gerekli, stoğumuz vardı onları afet bölgelerine transfer ettik. Ondan sonraki devam eden süreçte arama kurtarma çalışmalarından kurtarılan yaralı vatandaşlarımıza müdahale edebilmek için kan bağışları alamaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kayseri’de depremzedeler için yapılacak tüm ayni yardımların Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Fuar alanında toplanılacağını söyleyen Kızılay Kayseri Şubesi Başkanı Cafer Beydilli, “Deprem olduktan sonra Valimiz, Belediye Başkanlarımız, Kaymakamlar, AFAD ve İl Müdürleriyle birlikte toplantı yaptık. Toplantımız yaklaşık 1,5 saat sürdü. Toplantı ardından Sayın Valimiz İç İşleri Bakanı ile görüştü. Kayseri’ye Kahramanmaraş’la ilgilenme görevi verildi. Valimizde bu doğrultuda hareket etti. Geri kalan arkadaşlarımız Sanayi Odasına geçti. Orada da Büyükşehir Belediye Başkanımız, Belediye Başkanlarımız ve bütün Sivil Toplum Kuruluşlarıyla toplantı yapılarak kararlar alındı. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Fuar alanının depo olarak kullanılması kararı alındı. Kayseri’de depremzedeler için yapılacak tüm ayni yardımların orada toplanılması kararına varıldı. Tüm yardımlar orada toplanıyor” şeklinde konuştu.
‘BİNALARDAN UZAK BİR NOKTAYA ÇEKİLEREK ARTÇI DEPREMLERİN GEÇMESİNİ BEKLEMEK GEREKİYOR’
Kayseri Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Umut Özdemir de “Türkiye’nin 2’nci büyük fayı olan Doğu Anadolu Fayı dün akşam kırılmaya başladı. Neredeyse Doğu Anadolu fay hattının yüzde 70’ine yakın kısmı kırıldı. 10 ilimizi kapsayan büyük bir afet yaşadık. Allah insanlarımıza yardımcı olsun. Deprem anında ilk etapta kapanmalıyız. Yerde cenin pozisyonuyla kapanıp kendimizi sağlam bir eşyanın koltukların, mutfaktaysanız beyaz eşyanın yanına uzanıp kendinizi korumalısınız. Deprem bitene bu kadar bu şekilde olmalısınız. Deprem bittiği anda eğer evde hazır deprem çantanız varsa deprem çantasını alıp çıkın. Eğer yoksa yorgan, su, gıda el lambasını alıp direkt aşağı inmelisiniz. Aracınız varsa aracın içinde tabi aracınızı da binalardan uzak bir noktaya çekilerek artçı depremlerin geçmesini beklemek gerekiyor. Deprem anında asansör kesinlikle kullanılmamalı. Çoğu yeni binada yangın merdiveni var. Yangın merdivenleri de binada en sağlam yapılardan biri. Deprem anında yangın merdivenindeyseniz. Olduğunuz noktaya oturun. Yumuşak zeminli bölgeyle sert zeminli bölgedeki deprem sarsıntısı aynı olmuyor. Eğer zemini yumuşak yüksek katlı bir binadaysanız sarsıntıyı çok fazla hissetmiş olmanız gerekiyor” diye konuştu.
Maraş’ta canlı yayın sırasında depreme yakalanan Demirören Haber Ajansı (DHA) Kayseri Muhabiri ve Bölge Amiri Olcay Düzgün ise şunları söyledi: “Maraş yolundaki depremi görüntüledik. Şimdi de aynı şekilde Adıyaman’da bir deprem oldu. Oradaki deprem için şu anda Adıyaman yolundayız. Maraş’taki durum maalesef ki çok kötü. Elbistan ilçesindeydik. Geldiğimizde 2 bina yıkılmıştı. Biz yayın yaptığımız sırada 7,6 şiddetinde artçı bir deprem meydana geldi. Biz yayında olduğumuz sırada da 6,7 tane bina daha yıkıldı. İlk edindiğimiz bilgilere göre binada 6 cansız bedenin çıkarıldığı söylenmişti. Yaklaşık 23-30 vatandaşında enkaz altında olduğu ifade edilmişti. Sonrasında ise artçı depremler meydana gelince diğer binalar da vatandaşların olduğunu öğrendik. Onlarda inşallah en kısa sürede kurtarılır diye umut ediyoruz. Ancak artçı sarsıntıların sürekli devam etmesi nedeniyle arama çalışmalarına bir süre ara verildi.”