Tweet |
Mezunlarının yüzde 90’ının istihdam edildiği AGÜ’nün üçüncü mezuniyet töreni, Sümer Kampüsü’nde yapıldı.
Sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına titizlikle uyularak gerçekleştirilen mezun törenine, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, AGÜV üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Törende konuşan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Birinci önceliğiniz iyi insan olmak. Ailenize, arkadaşlarınıza, ülkenize, milletinize ve bütün insanlığı karşı sorumluluğunuz olduğunu asla unutmayın." dedi.
Gül, AGÜ’nün kurulurken, ortaya koydukları hedefin, vizyon ve amaçların giderek gerçekleştiğini görmekten büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti.
Bir ülkeye yapılacak en önemli yatırımın, eğitime yapılacak yatırım olduğunu vurgulayan Gül, "Çünkü eğitime yapılan yatırım, insanımızın donanımını artırıyor. Gelecek nesilleri çok daha kalifiye hale getiriyoruz. Bu üniversitenin iyi bir üniversite, uluslararası rekabet edebilecek bir üniversite olmasına da özellikle önem gösterdik. Bunun neticesidir ki 5 yıl boyunca burada sadece bilgi depolamadınız, bilgiye nasıl ulaşılır, bilgi nasıl kullanılır bütün bunların hepsini öğrendiniz." dedi.
Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Gül, sözlerini şunları söyledi:
"Mezun oldunuz artık. Bugün aileleriniz için de gurur kaynağı. Onun için önce size şunu söylemek isterim, iyi insan olmak birinci şart, birinci konu, birinci husus bu. Muhakkak iyi insan olun. İyi insan olmak için dürüst olmak, emin olmak, güvenilir olmak gerekir. İyi insan olmak için kişilikli olmak, tutarlı olmak, karakterli olmak gerekir. Karakter her şeyin başı. Ne olursanız olun, eğer sağlam bir karakter sahibi olarak ortaya çıkmazsanız doğrusu değeriniz önemsizdir. O yüzden birinci önceliğiniz iyi insan olmak. Ailenize, arkadaşlarınıza, ülkenize, milletinize ve bütün insanlığı karşı sorumluluğunuz olduğunu asla unutmayın."
Koronavirüs salgını nedeniyle de olağanüstü bir dönemden geçildiğini dile getiren Gül, şöyle devam etti:
"Hiç hastalık görmemiş yabancı hayvanların bile kontrollü girebildikleri Yeni Zelanda gibi ülkeler, buralara bile bu hastalık yayılabildi ve bütün dünyayı sardı. Büyük bir olay oldu. Bu hastalık hayatımızı değiştirdi. Dünyanın kimyasını bozdu. Hepimizin kimyasını bozdu. Annelerimiz, babalarımız, çocuklarımız, torunlarımız ile bir araya gelemez hale geldik ama bütün bunlara rağmen hayatın da devam ettiğini gördük. Dolayısıyla bu bize şunu gösterdi ki hayat devam edecek, iş dünyası devam edecek ama başka şekilde devam edecek. İşte bu başka şekilde devam ederken buna adapte olmak konusunda da sizler çok avantajlısınız. Artık birçok iş yeri, birçok firma şunu öğrendi ki 100 kişi ile yaptığı işi 80 kişi ile yapabilirmiş. Evden birçok işler yapılabildi. Aksamadan hayat devam etti. Büyük istihdam meseleleri ortaya çıkacak. Yeni işe girerken aranan vasıflar çok daha farklı olacak. Bütün bu vasıflar bu üniversitede memnuniyetle görüyorum ki sizlere verildi. Onun için avantajlısınız."
Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu da konuşmasında, AGÜ’nün özellikle uluslararası başarılarına ve öğrencilerine sunduğu uluslararası olanaklara dikkati çekti.
16 farklı Avrupa ülkesi ile öğrenci değişim anlaşmalarının olduğunu anlatan Prof. Dr. Sabuncuoğlu, “Erasmus kapsamında 60 personelimiz 19 farklı ülkede personel hareketliliğinden faydalandı. Son yıllarda çok sayıda öğrencimize 20 farklı ülkede staj imkanı ve 9 farklı ülkede öğrenim görme imkanı sunduk. AGÜ geçtiğimiz yıl, Fransız ve Amerikan kuruluşları ile yürüttüğü ortak lisans programları da dahil olmak üzere 30 yeni uluslararası ortaklığa imza attı ve 5 kıtaya yayılan 45 faklı ülkeden dünyaca ünlü yüksek öğretim kurumları ile toplam anlaşma sayısını 150'ye çıkardı” diye konuştu.
AGÜ’nün, Times Higher Education Etki Sıralamasında son iki yıl art arda 101-200 bandında yer aldığını ve 2020 yılı için Türkiye'den en iyi sıralamaya sahip üniversite olduğunu vurgulayan Sabuncuoğlu, daha bir çok uluslararası başarılar elde ettiklerini kaydetti.
Törende, Abdullah Gül Üniversitesi Destekleme Vakfı (AGÜV) Başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu da bir konuşma yaptı.
Abdullah Gül Üniversitesi’nin çok kısa bir süre içerisinde ulusal ve uluslararası yükseköğretim camiasında saygınlık ve tanınırlık kazandığını söyleyen Çıkrıkçıoğlu, “Üniversitemizin her yıl hem Türkiye genelinde hem de dünya çapında saygın kuruluşlardan aldığı ödüllere şahit oluyoruz. Aynı zamanda yerelde gerçekleştirdikleri öncülükler ve şehir özelinde de yaratmış olduğu farklılıklar hayli önem arz etmektedir. Eğitim sistemini özgün bir şekilde tasarlayarak, yeniliklere imza atmış üniversitemizi ve dünyaya kazandıracağı başarıları desteklemeye devam etmekten vakfımız olarak büyük bir memnuniyet duymaktayız. Bizler inanıyoruz gençliğe yapılan yatırım ülkemize ve dünyaya yapılan en kıymetli yatırımdır” şeklinde konuştu.
Törende daha sonra Üniversite Birincisi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Mezunu Harun Çalışkan ile AGÜ Mezunları adına 2018 İşletme mezunu Ömer Sarıca da birer konuşma yaptı.
Üniversite Birincisi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Mezunu Harun Çalışkan, üniversite hayatında AGÜ’lü olmanın kendine çok büyük faydası olduğunu belirterek, “AGÜ’de görmüş olduğum paylaşma ve arkadaşlık ortamı beni bu konuda çok geliştirdi. Benim için arkadaşlarımla birlikte olduğum, beraber vakit geçirdiğim, onlarla ortak projeler yaptığım anlar çok kıymetli anlardı” diye konuştu.
AGÜ Mezunları adına video konferans ile konuşma yapan 2018 İşletme Mezunu Ömer Sarıca da “Bizler AGÜ mezunları olarak hayata bir adım önde başlıyoruz. Bunu sadece AGÜ’de edindiğimiz kapsamlı teknik bilgiye değil katıldığımız projelerin bizlere sağladığı vizyona ve bilince borçluyuz” dedi.
Törende daha sonra 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Rektör Sabuncuoğlu ve AGÜV Başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu, üniversite ve bölüm birincilerine diplomalarını verdi. Ardından mezun olan tüm öğrenciler de diplomalarını bölüm başkanlarından aldı.
Mezuniyet, 7 lisans ve 5 lisansüstü programda mezun olan toplam 112 öğrencinin kep atma töreniyle sona erdi.
Öteyandan mezuniyet töreni öncesi 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki heyet, önce Rektör Sabuncuoğlu’nu makamında ziyaret etti, daha sonra da Sümer Kampüsü içindeki Model Fabrika ve Merkez Laboratuvarını ziyaret ederek, burada yürütülen çalışmalar hakkında öğrenci ve öğretim üyeleri ile görüştü.